Обикновени убийства

Georgi_Milev_Murders_500

Това е сборник с разкази, които не могат да решат дали са повече криминални, повече забавни или дори риболовни. В тях се разхождат един смешен криминален инспектор, който, както си лови риба, така, между другото, разплита мрежата на заплетени престъпления, подкрепян от младия си колега – фин, печен, изучен и верен на Старшия до гроб.

В разказите има нещо мило старомодно, напомнящо ни на меките вечери на “Студио Х” през 80-те или, още по-назад във времето – на криминалните загадки на инспектор Стрезов.

Но нека да не оставаме с грешно впечатление – времето на разказите е тук и сега, а някои от героите в тях може и да се познаят, поне малко. Аз например познавам Поета. И един друг герой. Даже и самият криминален инспектор подозрително прилича на един приятел, но и това няма да издам.

Забелязва се, че съм пристрастна към тази книга. Не само защото това е книга на приятел. Тя просто е добра, с цялата непретенциозност на едно сполучливо забавно четиво.


Авторът си е играл с тази детска отдаденост, с която се открива светът. Чрез текста си той сякаш се наслаждава и се любува на случки и ситуации, родени в играта; ситуации – уж измислени, но като извадени от истинския живот, малко премоделирани, смешно изкривени и поднесени през острото око на един ненапрегнат разказвач.

Петя Хайнрих, „Обикновени убийства – книга за уикенда“, Public Republic

 
 

Един благ поглед (по-близък до закачливата усмивка в разказите на O. Хенри, отколкото до спазматичната гримаса на типичен абсурдист), добре познат ни още от предходната книга на Георги Милев /„Десет минути”, АРС /, и тук с лекота стопява дистанцията между разказвач и читател…

Ваня Стефанова, Implicitus

trenner2

ГЕОРГИ МИЛЕВ е роден през 1964 г. в София. Завършил е „Българска филология” и “Режисура” в СУ „Климент Охридски”. През 1993 г. издава стихосбирката „Намразени пътища”. Работил е като електротехник, репортер, чиновник, брокер, коректор, редактор. Понастоящем е съсобственик в издателство „Пергамент”. Пише разкази, стихове, пиеси, критика. През 2009 година излиза сборникът му с разкази “10 минути”, изд. “АРС” – Благоевград. Женен, с две деца. Интересува се от риболов, книги, театър, кино.